Beplanting van het paludarium

 

De eerste stappen!

Nu de electronica netjes alles aan kan sturen, is het tijd geworden om de bak te gaan beplanten. Binnenkort komen er zowel op het land als in het water de eerste beplanting. Voorlopig is er al wat bronmos verdeelt in de bak, zodat dit alvast kan gaan groeien. Ook is er al een beetje watervork aanwezig op het oppervlak:Uitloop van de waterval waar al te zien is dat er een en ander aan groen is geintroduceerd in het paludarium!
Hier staat de mistmaker net aan, wat de foto een "soft focus"achtig uiterlijk geeft...

 

Het gehele paludarium beplant!

Eindelijk!!! Deze middag vrijgenomen en getogen naar het Tuincentrum en de aquarium speciaalzaak. Resultaat: Volledige beplanting!!!! Alle landplanten heb ik ontdaan van aarde (spoelen in water), ingepakt in spaghnum (halfdood mos) en in de plantvakken gezet. Onder de planten zit een laag boomschors snippers waaruit de planten hun voer mogen halen voor zover er geen opgelost vissenpoep voorbij komt. In de landbak zitten hydrokorrels vermengd met schors snippers. Ik verwacht dat het water nog wel bruin zal gaan kleuren vanwege deze snippers, maar daarvoor kan ik eventueel gaan filteren over kool.

De waterplanten zijn daarna aangeplant. Bij toeval ontdekte ik, dat als je boomschors in het water morst, het meeste blijft drijven, maar sommige stukjes ook zinken. Dit geeft een ZEER realistisch beeld op de zandbodem (dit is exact zoals de rivierbodems er daar uitzagen). Op het strandje heb ik enkele Lobelia cardinalis geplaatst (ziet er uit als rode veldsla ;) ). Deze staan met hun voeten in het water, de rest erboven zoals ze eigenlijk ook horen te groeien.

In de linker en rechterhoek van het paludarium onder water staat vallisneria spiralis. Deze lange slungelige stengels gaan langs het oppervlak drijven. In het midden staat twee maal Echinodorus bleheri. Dit zijn de grotere solitaire Amazone zwaardplanten. Daaromheen de veel lagere Echinodorus magdalenensis. Reguliere bezoekers van de site zullen deze misschien nog kennen uit de lichttests!!

Helaas is het water nog wel heel troebel. De hydrokorrels gaven toch nog een hoop zweefvuil af aan het water, en het planten van de waterplanten heeft ook niet geholpen. De bak is namelijk gevuld met een dikke laag ongewassen brekerszand (vol met klei). Daaroverheen ligt een laag gewassen metselzand, maar met planten komt de klei toch stevig omhoog. Ik hoop dat de corydorassen niet teveel woelen in de bodem :P

Genoeg getyped, tijd voor een plaatje:


Erik = trots :)