Het bouwen van de rotspartijen en boomstronken in het paludarium

 

Het maken van de rotsen en houtdelen in het paludarium word in verschillende fasen uitgevoerd. Deze zijn achtereenvolgens:

  1. Het maken van de achter- en zijwanden. Deze worden direct de glazen wanden verlijmd;

  2. Het maken van de extra opbouwdelen. Dit is onder andere een boomstronk die in de bak gaat komen, uitbouw rotsen en een "berg" op de landbak;

  3. Het versnijden van de piepschuim delen zodat ze ook lijken op rotsen en/of boomstronken;

  4. Het plaatsen van epoxy op het piepschuim in gemengde kleuren;

  5. Het dofschuren van de epoxylaag.

 

EINDRESULTAAT !

Na lang zwoegen op alle delen, dan hier eindelijk het eindresultaat. Ok, ik moet nog sommige randjes van epoxy voorzien, omdat je net nog witte piepschuimrandjes ziet. Grotendeels zijn de openstaande piepschuimdelen afgeplakt met geperst varenwortel. Niet meer in de handel te verkrijgen, maar ik had nog een aantal plankjes gekregen via een oude kennis!

Het schuine deel wat de "kabelkoker" linksachter afschermd moet ik nog even "ruwen" met een snijdraad en dan voorzien van grijze epoxy. Maar ik vind hem nu al zo ver af, dat ik eindelijk het resultaat van deze fase kan plaatsen! Nu "alleen" nog licht, zand, water, planten en... beestjes! Vooral het licht gaat nogal wat werk vergen, zie de overige hoofdstukken!

De bak zover hij nu klaar is (02-05-2009). De buizenschacht is afgedicht met een piepschuim strip (en met grijze epoxy afgewerkt), en de achterzijde (buitenkant) van de bak is geverfd met schoolbord verf. Dit voorkomt dat bekabeling en buizen in de schacht opvallen, en omdat de verf aan de buitenzijde zit is er geen gevaar voor vergiftiging van de bewoners. Ook de open randen aan de bovenzijde waar de druppel-buizen lopen zijn aan de buitenzijde voorzien van een laagje schoolbord verf, waardoor een en ander vl minder opvalt (bedankt Pa voor deze schoolbord-verf tip!). Na wat winkels afstruinen ook nog een mooi stuk wortelhout gevonden voor onder het landgedeelte. Deze dunne takken nemen niet veel ruimte in beslag; de vissen kunnen er goed tussendoor zwemmen. Uit piepschuim is dit bijna niet te maken, daarom is er gekozen voor een stuk echt hout. Als laatste de expoy houtkleuren nog geaccentueerd met een zeer donker gepigmenteerde epoxy dat ik met grove streken erop heb gekwast. Hierdoor lijkt het houtwerk en wortels iets donkerder en "levendiger".

Nog eentje dan: Nadat de wanden achter het paludarium een nieuw verfje hebben gekregen, staat het paludarium nu op zijn definitieve plek. Met dank aan Susan voor het geweldige geel-olijf-groen schilderwerk:

 

Hieronder de geschiedenis hoe dit alles tot stand is gekomen:

 

Fase 1

In deze fase worden er piepschuim platen gesneden voor de achterwand en een zijwand (de kanten die tegen de muur komen te staan). De platen hebben niet allemaal dezelfde diepte. Dit is gedaan met reden, want de landbak moet namelijk op de zo ontstane "richel" liggen. Ook wordt er in "de punt" een grote opening (7x7cm) gehouden. Deze opening wordt gebruikt voor de doorvoer van kabels en buizen, en zal later worden afgewerkt met een diagonale strip ter afdichting.

De eerste twee (dikkere) platen zijn gesneden op 23cm hoogte. (met water op 29 cm is dit half onder-half boven water)

De landbak van onderaf gezien. De platen zijn "in de punt" van ruimte voorzien, zodat de kabels en buizen (van bovenaf) plek hebben

Landbak van bovenaf gezien. Hier zijn de dunnere platen achter de landbak nog niet gesneden.

De eerste piepschuimplaat die helemaal tot bovenin de bak komt. De bovenzijde en rechterkant zijn afgerond.

De platen achter de landbak geplaatst. Let op de grote kier in "de punt" waardoor kabels en buizen komen te lopen.

De gehele achterwand gevuld. Nu de zijwand nog!

Bijna al het peipschuim voor de wanden is klaar. Duidelijk zichtbaar is de kier waarachter kabels en buizen gaan komen.

Detail van de linker voorkant kijkend omlaag. Duidelijk zichtbaar is de afronding van de schuimwand.

 

Fase 2

Nadat de achter- en zijwand geheel is bedekt met piepschuim, is het tijd om de diverse opbouwdelen te snijden uit piepschuim. Deze worden eerst als grote blokken gesneden, en later pas worden deze in hun definitieve vorm gesneden.

De delen voor de waterval van boven helemaal naar beneden zijn gesneden.

 

Fase 3

Nu de piepschuimblokken gesneden zijn, kunnen ze in hun definitieve rotsvorm worden gebracht. Dit is gedaan met behulp van zogenaamde piepschuim zagen, die een door hoge stroom verhitte draad gebruiken om te snijden. Het mooiste: GEEN ROMMEL :-)

.

De in vorm gesneden rotsen in overzicht. De achterwanden moeten nog hun "besnijding" ondergaan.

 

Fase 4

Nu al het piepschuim in het paludarium in vorm is gesneden, is het tijd om de gekleurde epoxy te gaan aanbrengen. Eerst worden de rotsen voorzien van grijsgekleurde epoxy, en hierna de hout/wortel delen (hout-bruin gekleurde epoxy):

.

De landbak terwijl deze aan het drogen is. De rotsen zijn nu nog glimmend, en moeten nog dofgeschuurd worden.

 

Fase 5

Deze fase wordt niet uitgevoerd. De rotsen en het hout gaan er beter uitzien als je alles schuurt, maar dat is eigenlijk alleen van toepassing als het oppervlak droog is. Aangezien in het paludarium alles altijd vochtig zal zijn, heeft het niet veel zin om te gaan schuren. Vandaar dat ik alles "glimmend" ga laten. Noem het voortschrijdend inzicht, en het scheelt nog een enorme berg werk ook :)