Buizen in het paludarium

 

Voordat het gehele plaudarium voorzien wordt van piepschuim wanden en dergelijke, wil ik eerst de waterloop testen. De eerstevolgende testmogelijkheid zou namelijk pas zijn als al het piepschuim gesneden, geplakt en voorzien is van epoxy, en dat zou ik toch graag vr zijn.

Via een door mijn vader gedoneerde Eheim 2222 pomp ben ik aan de slag gegaan, en heb n en ander aan buiswerk in de bak aangebracht:

Ziehier de Eheim 2222 pomp onder de kast. Nu nog even in een kratje in verband met mogelijk lekken.

Water wordt aangezogen via een slang die door de "kabelschacht" komt te lopen. Eerst het paludarium maar eens vullen voor zo hoog als nodig is!

Het buizenwerk waar het binnenkomt in het paludarium. De groene buis is de afvoer, het grijze buiswerk de invoeren.

De pomp gaan aan, en na wat vogelen met het hevelen gaat de pomp zijn werk doen! Hier nog even zonder "druppelgaten" in de andere buizen.

Er komt een redelijke hoeveelheid water omhoog. Maar de druppengaten moeten er nog in, en het waterniveau is nog niet op pijl.

Na het boren van gaatjes van 2mm om de 5 centimeter in de lange kant, gaat deze meedruppelen!

De korte kant krijgt gaatjes van 1,2mm. Dit omdat het er minder zijn. En zowaar druppelen ze allen ongeveer even hard! Missie geslaagd :)

Hier is duidelijk te zien hoe de druppelaars werken. Ze maken nu nog spetters, maar dadelijk gaan ze het piepschuim nat maken en dat is vl stiller.

Ook met de druppelaars is de wateraanvoer voor de watervallen nog voldoende. Als dit niet genoeg is, moet ik gaan uitkijken naar een zwaardere pomp..

Nu is de bak afgevuld met water. De volle 29 centimer! Dat is toch "even" 174 liter water. Geen lekkage, geen gekraak of gebreek gelukkig. Oef!

Een geslaagde test! Nu de bak nat is kan ik ook de regeninstallatie gaan testen, maar dat is voor een andere dag...