Geschiedenis

 

Voordat ik dit paludarium ging plannen, heb ik al diverse paludaria gehad, welke allemaal waren ingericht in oude aquaria. "al doende leert men" is altijd mijn devies geweest. Hieronder beschrijf ik per alinea precies hoe ik begonnen ben, welke fouten ik gemaakt heb, en hoe ik de problemen die ontstonden heb opgelost. Uiteindelijk zijn het deze ervaringen die tot dit project hebben geleid!

 

De eerste stap

Al heel vroeg wist ik dat paludaria voor altijd een passie voor me zouden zijn. Mijn eerste poging een paludarium in te richten was in een oud aquarium van 90x30x30cm, waarin ik een hele berg aquariumzand deed. Aan de linkerkant liet ik het zand zo hoog oplopen, zodat zich een strandje vormde. Op het land gedeelte plaatste ik een (inheemse) varen die ik in de tuin gevonden had, in een plastic potje met daarin gewone tuinaarde. In het watergedeelte wat waterpest (Elodea Densa). Aan dit alles voegde ik nog een paar stukken kienhout toe en de bak was klaar. Hierin hield in in de tuin gevangen kleine watersalamanders (triturus vulgaris vulgaris).

Problemen met deze bak waren naturlijk legio: Het landgedeelte zakte langzaam terug het water in, de plastic pot met daarin de plant liep vol met water, en dus rotte de aarde en de wortels van de landplant weg. Bovendien nam de enorme berg aquariumzand natuurlijk vrijwel alle ruimte in de bak weg. Bovendien was de bak enorm zwaar door al het grind.

 

Poging 2: "lekke" landafscheiding

De daaropvolgende poging had een landafscheiding. Deze mocht ik niet verlijmen in de bak (de bak was van mijn vader), dus ik maakte van een stuk kunststof een haakse constructie zodat als ik grind stortte in het landgedeelte, de scheidingswand niet kon omvallen. Om het plastic te verhullen monteerde ik tegen het plastic kurkschors delen. Omdat de constructie niet waterdicht was tussen land en water, vulde ik het landgedeelte met grind, en zette in het grind kunststof (Sier)potten met daarin planten met potgrond. Het waterniveau was een centimeter of 10. Vooral tiengebodenplanten (Maranta leuconeura erythroneuro ) bleken het lang vol te houden in deze opzet. In deze opzet was er duidelijk meer ruimte "over". Het landgedeelte liet zich goed vormen. Via een stuk kienhout dat van land naar water liep pompte ik een watervalletje rond via een klein omgebouwd rena binnenfilter.

Problemen in deze opzet waren het blijven rotten van de aarde en dus de wortels van de landplanten, en het niet kunnen wegwerken van het binnefilter.

 

Poging 3: Waterdichte glasafscheiding

Omdat het grootste probleem het vollopen van de landafscheiding was, was de volgende stap toch om de afscheiding waterdicht te verlijmen, ditmaal in een oud aquarium van 100x40x40cm. Bovendien maakte ik in het landgedeelte weer een watergedeelte waarin ik het binnenfilter plaatste. Via een buis onder water verbond ik beide watergedeelten. Het binnenfilter pompte het water op naar een waterval die het water teruggeleidde naar het grote waterbassin. Om eventueel water in het landgedeelte afte voeren plaatste ik onderin 3cm grof grind, met daarop aarde. In het grove grind plaatste ik een dunne aquariumslang waarmee ik het water kon afzuigen. Tevens ging ik het paludarium zwak verwarmen (alleen het water op 18 graden celcius).

Hierin hield ik paradijsvissen (Macropodus opercularis) en ook Axelotl's (Ambystoma mexicanum) en japanse vuurbuiksalamanders (cynops pyrrhogaster). Met het verwarmen kwamen ook de problemen rond het beslaan van de voorruit. Bovendien bleef (tegen mijn verwachtingen in) het landgedeelte in recordtempo vol lopen.

Omdat het landgedeelte bleef vollopen, is het paludarium weer leeggehaald, opnieuw afgekit en weer gevuld, ditmaal volledig verwarmd op 24graden met daarin diverse kleine tropische vissen uit het amazonegebied. Ik hield hierin vuurneons (Hemigrammus Erythrozonus), spatzalm (copella arnoldi), dwergcorydorassen (corydoras pygmaeus), potloodvisjes (nannostomus marginatus), wat neon tetras (Paracheirodon innesi) en wat oto's (otocinclus affinis). Aan het oppervlak marmerbijlzalmpjes (carnegiella strigata strigata). Als planten had ik gekozen voor dwergamazone zwaardplanten (echinodorus magdelenensis) en lobelia (lobelia cardinalis). Op het land groeide vooral bronmos (Fontinalis antipyretica), vogelnest varen (Asplenium nidum) en klimmende ficus(ficus pumilla). Hiervan heb ik ook destijds de eerste foto's gemaakt:

Paludarium opzet met landafscheiding op gelijke hoogte met het water

 

Zo nu en dan een gezellige drukte!

 

Uiteindelijk gingen zelfs de spatzalmen eieren afzetten boven het water. Ziehier enkele "babys" nog in ei.

 

Of deze dan: mosvorming op een stuk hout.

 

Helaas bleef het landgedeelte snel vollopen. Dankzij wekelijks "drainen" bleven de planten redelijk in leven op het land.

Uit dit paludarium is dit project weer voortgevloeid. Ik hoop in een klap alle problemen rond de andere paludaria te tackelen. Verbeteringen die aan te brengen waren:

In het op deze site beschreven project hoop ik dit alles voor elkaar te krijgen.