Bouw van de lichtkap

 

De lichtkap word gebouwd van vurenhout. Deze houtsoort past redelijk goed bij de rest van het interieur. Omdat er nogal veel electronica in de lichtkap gebouwd moet worden, moet deze ook vrij hoog zijn. Vooral de 120mm fans die erin moeten komen bepalen in grote mate de hoogte.

 

Houtbouw

De houtbouw kap wordt gemaakt uit vuren zaagpanelen. Deze zijn mooi afgewerkt en werken ook veel minder dan normaal geschaafd vurenhout. Deze lichtkap is qua bouw anders dan een aquarium lichtkap: Hier kan de bovenkant gewoon dichtgemaakt worden. De uitdaging van afdekplaten en dergelijke zijn er dus niet.

Om de kap mooi over het paludarium te laten vallen, worden er aan de onderzijde van de zaagpanelen hoeken uit gefreesd:

Nadat de delen verstek gezaagd zijn, worden ze via latten van 27x27mm aan de binnenzijde met elkaar verbonden. Dit is een eenvoudige en stevige manier om de delen te koppelen, zonder dat er schroeven zichtbaar zijn aan de buitenzijde. Daarna wordt de afdekplaat erin geplaatst. Ook deze wordt door latjes vastgezet, ditmaal 15x15mm latjes. Zo vormt zich al snel de kap als geheel:

Hier is aan de achterzijde al een gat te zien waar later de zware computer voeding in gemonteerd gaat worden, die de verlichting en overige electronica van stroom gaat voorzien.

Dankzij "meten en nog eens meten" past de lichtkap uiteindelijk perfect op het paludarium:

 

Hieronder nu ook de fans en de computervoeding gemonteerd. Één fan is omgekeerd gemonteerd, zodat indien gewenst de richting van de doorstroming kan worden omgekeerd: