Regen installatie

 

De regen installatie is bedoeld om (gedurende korte tijd) regen na te bootsen. Voor de regen zijn twee dingen die de aandacht vragen, namelijk sproeiers en natuurlijk een pomp die druk kan opbouwen.

 

De Pomp

De pomp kan geen standaard aquarium pomp zijn, omdat deze van het type centrifugaal pomp zijn, en niet in staat zijn een heel hoge druk te bouwen. Gelukkig heb ik ook veel modem gevlogen, en daar werden kleine tandwielpompen gebruikt om brandstof (methanol) te tanken. Een dergelijke pomp heb ik gebruikt voor de regen installatie. Het type pomp is een Kavan 0190. Deze pompen mogen zeer veel verschillende stoffen pompen, ook corroderende. Ik hoop daarom dat het pompen van water hem niet heel vreemd zal zijn. Nadeel is wel dat deze pompen werken op 12V. Gelukkig ga ik 12V ook nodig hebben voor de verlichting, dus dat zou goed moeten komen. Deze pompen zijn tandwiel pompen, en mogen niet heel lang achter elkaar draaien. Het staat nergens maar ik denk 30 minuten aan / 30 minuten uit. Waarschijnlijk zal ik de beregening limiteren op 10 minuten of iets dergelijks. Als ik meer wil sproeien ga ik gewoon een aantal maal 10 minuten pompen met tussenpauzes van 10 minuten.

Ziehier de Kavan 0190 pomp. Dit is een 12V tandwielpomp die redelijk wat druk kan opbouwen.

Hier aangesloten op een labvoeding. Deze pompen kunnen toch zo'n 2A trekken, dus er is redelijk wat vermogen nodig als ze druk gaan bouwen.

 

De sproeiers

De sproeiers was (vroeger) een probleem om aan te komen. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer verkrijgbaar. Het merk Gardena heeft een hele serie zeer kleine sproeikoppen en druppelaars (de serie heet "Micro-Drip-System"). Hier kun je slang, tussenstukken en een hele serie vernevelaars krijgen. Ik heb er in totaal vier geprobeerd. Drie ervan zijn besdoeld om staand te worden gebruikt, en zijn verkrijgbaar in 360, 180 en 90 graden sproei bereik. Helaas sproeien deze best ver, maar voor in een bak met een grondoppervlak van 60x100 centimeter sproeien ze gewoon te ver. De laatste, echte nevelaars, zijn bedoeld om hangend te gebruiken. Deze werkten ook het beste. Met twee sproeiers achter elkaar gemonteerd heb ik deze tijdelijk met zuignappen in de bak gemonteerd. De verneveling is goed fijn, de pomp hoor je "werken" maar hij doet het netjes (de druk ligt bij dit type beduidend hoger dan bij de staande sproeiers).

Aan het plafond hangen de sproeiers gemonteerd. De nevel is z fijn, dat zelfs de flits van de camera de nevel niet echt zichtbaar kan maken.

Van dichterbij is het sproeien wel goed op de foto te zien.

Closeup van n van de sproeiers.

 De toevoer van water komt nu nog uit het paludarium zelf. In de toekomst ga ik dit waarschijnlijk uit een aparte bak onder het paludarium halen, zodat het regenwater vers water kan zijn en geen "gerecycled aquariumwater".