Verlichting van het paludarium

 

Nu dat het paludarium helemaal "berotst" is en is voorzien van de nodige waterhuishouding, wordt het tijd om te gaan kijken naar de verlichting van het paludarium.

Op het paludarium komt een hoge lichtkap. In deze lichtkap bevind zich alle verlichting, inclusief de voeding en koelfans.

Om snel licht in de bak te krijgen, is er overwogen om te kiezen voor een aantal TL buizen naast elkaar. Omdat dit toch weer behoorlijke investeringen betekent, is er tòch gekozen om de lichtkap direct te gaan voorzien van de origineel geplande LED verlichting! Dit gaat een zéér spannend gedeelte worden, omdat ik eigenlijk nog nooit een aquarium of paludarium geheel verlicht heb gezien door LEDs. Het is duur qua investering, maar met 20.000 - 50.000 branduren (!!) komen de kosten er makkelijk uit. Ook qua stroomverbruik levert een LED relatief zeer veel licht (zeker in vergelijk tot halogeen of zelfs TL buizen). En ze zijn volledig dimbaar op eenvoudige wijze.

In de tijd dat de bouw van het paludarium stil heeft gelegen, heeft gelukkig de ontwikkeling van LEDs ook niet stilgestaan. Zo heeft de Luxeon verlichting niet veel verdere ontwikkelingen doorgemaakt, maar gelukkig zijn de chinezen erg goed in het "nachinezen" ("Aaaaah we can build this, only bettah!!"). Verwelkom de "SuperLED":

 

         LED module 1W 10° koud-wit Alustar                 LED module 1W 10° warm-wit Alustar                     LED Z-power RGB Z-F5038-0LED Z-power optiek FSG-W1-SSP5-H

SuperLED - Ice White (6000K) 1W                   SuperLED - Ice White (6000K) 3W             Z-Power SuperLED RGB (625nm; 527nm ;460nm; ) 3x 1W + 30 graden optics

 

Die chinezen zijn zo gek nog niet; vol aluminium, IP65, gekoeld. Nog kouder wit dan de luxeons (die zijn "maar" 5500K). De RGB LEDs *moet* ik gewoon hebben; origineel plan was om twee blauwe LEDs te plaatsen in het plafond voor de nachtverlichting, maar deze RGB LEDs kunnen alle kleuren maken als je goed kan mengen (leve mijn stuurcomputer!). Dus blauw, maar ook paars, groenachtig blauw, blauwachtig groen... Zelfs rood, oranje, geel indien gewenst.

Plan is om de SuperLEDs te plaatsen in een matrix van 4x9 LEDs; de middelste LEDs op 3W, de buitenste op 1W. Daartussen de twee RGB SuperLEDs.

Om ook nog een wat warmer licht te hebben tijdens zonsopgang en zonsondergang, en een idee van de draaing van het licht door de dag heen te hebben, komen helemaal aan de linkerzijde en ook aan de rechter zijde een groep van vier 20W halogeen spots (26 graden reflectiehoek). Deze verlichten vanaf de zijkanten de gehele bak, en dit licht valt dus over het licht van de SuperLEDs heen. Bedoeling is dat deze halogeen spots alleen in de ochtend en avond actief zijn, misschien ook op het midden van de dag (tussen 12:00 en 14:00 uur plaatselijke tijd), om op dat tijdstip een enorme "licht overdosis" te kunnen geven, net als het geval is in het oerwoud, wat ik uiteindelijk probeer na te bouwen!

Als laatste komt er nog een blauwe of UV (diep paarse) LED  (misschien twee stuks als er niet genoeg licht uit een enkele LED komt; dit worden namelijk géén SuperLEDs) onder het landgedeelte te zitten, om ook daar iets van licht te hebben. Zo kan ik verscholen vissen toch zien...

 

Onderwaterlicht

Als laatste stukje in dit hoofdstuk, een onderwater lichtje. Ik wou onder de landbak toch iets van licht hebben. Voor nu zijn hier twee blauwe LEDs gemonteerd (geen SuperLEDs). Niet veel licht, maar net iets zodat het niet heel donker is daar beneden. Ik heb de LEDs ingebouwd in een bergje siliconenkit, omdat de gelijkspanning anders de polen zou gaan oxideren:


Hier ligt de onderwaterLED vlak onder het landgedeelte van de bak.
Twee glaskopspelden in de siliconenkit gelijmt vormen een handige manier om deze lichtbron vast te spelden.